REČNIK POJMOVA SA KOJIMA ĆETE SE SUOČITI TOKOM LEČENJA VAŠE BEBE

Odeljenje intenzivne nege je mesto gde vaše prevremeno rođeno dete dobija negu i lečenje koje mu je neophodno da se proces njegovog dozrevanja nastavi izvan materice koja je bila idealno mesto za njegov razvoj. Odeljenje intenzivne nege je opremljeno mnogim uređajima koji omogućavaju uspešno lečenje deteta sve dok ne postane sposobno za samostalan život i razvoj. Lekari i sestre na ovom odeljenju čine sve da se omogući prolazak kroz ovaj veoma težak i osetljiv period. Kada prođe intenzivno lečenje i zavisnost od aparata, beba će biti premeštena na odeljenje poluintenzivne nege, gde će se nastaviti lečenje i obaviti pripreme za otpust. U tom periodu ćete već mnogo bolje poznavati svoje dete i više uživati u zajedničkim trenucima.

Sada, kada ste u šoku nakon prevremenog rođenja vaše bebe, kada želite da učinite nešto korisno za nju i kada vas obuzima osećaj straha i beznadežnosti, morate učiniti napor da steknete poverenje u osoblje koje se stara o vašoj bebi i čini sve za njen što bolji oporavak.

Znamo da se osećate bespomoćno, da vas zbunjuje sve što se sa vašim prevremeno rođenim detetom događa i da vam je nekada teško i da saslušate, a naročito da zapamtite i razumete objašnjenja koja dobijate. Iz tog razloga, nudimo vam ovaj kratki rečnik pojmova koje biste mogli čuti tokom lečenja vaše bebe, kako bismo vam olakšali razumevanje procesa i stanja kroz koje beba, i vi sa njom, prolazite.

Podsećamo vas, takođe, da niste bespomoćni i nemoćni. Vaše pristustvo, kontakt sa bebom još dok je u inkubatoru, nekoliko mililitara majčinog mleka, milovanje i nežna priča, značajno pomažu vašoj bebi, tako da zaista činite nešto korisno za nju.

A

ANEMIJA

Nedostatak crvenih krvnih zrnaca, koji ograničava sposobnost prenošenja kiseonika u tkiva. Kod prevremeno rođenih beba, najčešći uzroci anemije su nedostatak gvožđa, često vađenje krvi, ali nisu isključeni ni drugi uzroci kao što je nedostatak vitamina E.

APGAR SKOR (APGAR OCENA)

Ocena prilagođavanja novorođenčeta na vanmaterične uslove života, koja se najčešće određuje na kraju prvog i petog minuta nakon rođenja. Uključuje broj otkucaja srca, disanje, napetost mišića, odgovor na spoljašnje nadražaje i boju kože. Normalan je svaki skor od 8 na više.

APNEJA

Privremeni prestanak disanja u trajanju od 20 ili više sekundi, koji se češće pojavljuje kod nedonoščadi rođene pre 34. gestacijske nedelje (6 i više nedelja pre termina). Obično je praćena promenom boje kože i smanjenjem broja otkucaja srca.

ASFIKSIJA

Stanje u kojem je poremećena snabdevenost tkiva kiseonikom, kao i uklanjanje ugljen dioksida i drugih proizvoda razmene materija koji zakiseljavaju organizam. Obično dovodi do poremećaja svesti, a nekada i do smrti. Deli se na laku, srednje tešku i tešku asfiksiju, zavisno od stanja deteta.

ASPIRACIJA

Udisanje neke materije u disajne puteve. Materija ulazi u pluća i tamo može izazvati ozbiljne teškoće, uključujući i upalu pluća.

Aspiracijom se naziva i čišćenje disajnih puteva pomoću negativnog pritiska i cevčice, odnosno uklanjanje stranih materija i sekreta iz disajnih puteva.

B

BILIRUBIN

Žuta, žuto-zelena ili narandžasto-zelena boja koja se nalazi u krvi, a koju proizvodi jetra. Povećanje bilirubina naziva se žuticom. Žutica je fiziološka (normalna, očekivana) pojava u prve dve nedelje života terminski rođenih beba, a kod nedonoščadi u prve tri nedelje života.

BRADIKARDIJA

Usporeni broj otkucaja srca kod novorođenčeta, manji od 100, naziva se bradikardijom. Ukoliko je srčana akcija manja od 80 u minuti, potrebno je proveriti kakvo je disanje novorođenčeta, a ako je srčana akcija 60 i manje otkucaja u minuti, potrebno je započeti spoljašnju masažu srca, uz veštačko disanje.

C

CEREBROSPINALNA TEČNOST

Prozirna tečnost, poput vode, koja se nalazi u komornom sistemu mozga i kičmene moždine, kao i na njihovoj površini, a ima ulogu prenošenja hranljivih sastojaka i uklanjanja produkata metabolizma, štiteći mozak i kičmenu moždinu od povreda. Kod novorođenčadi, u prvih nekoliko dana, cerebrospinalna tečnost može biti žućkasta.

CIJANOZA

Ljubičasto obojenje kože i sluznice, najčešće uzrokovano slabijom snabdevenošću kiseonikom, iako mogu postojati i neki drugi uzroci cijanoze. Cijanoza je uvek vrlo ozbiljan znak, čiji uzrok treba utvrditi.

D

DISTENDIRAN STOMAK

Označava naduvenost i napetost stomaka, zbog nekih unutrašnjih razloga. Česta je pojava pri urođenim greškama u razvoju organa za varenje ili stečenih hirurških bolesti. Neka deca imaju distendiran stomak zbog gutanja vazduha tokom jela.

DREN

Plastična, silikonska ili gumena cevčica koja se stavlja u telesne šupljine, kako bi iz njih odvodila neki tečni sadržaj ili vazduh. U grudni koš se postavlja dren kada nedonošče dobije pneumotoraks tokom veštačke mehaničke ventilacije. Vazduh koji je ušao u grudni koš drenom se, pod negativnim pritiskom, ispumpava iz grudnog koša.

E

EDEM

Otok ispod kože nastao zbog nakupljanja viška tečnosti, a često se nalazi na nogama kod nedonoščadi koja leži u uzdignutom položaju. Edemi nekada mogu ukazivati na loš rad bubrega, srca ili jetre.

ELEKTROKARDIOGRAM (EKG)

Zapis električne aktivnosti srca, pomoću posebnog aparata. Na tom zapisu se može proceniti ritam srca i pravilnost električnih talasa koje srce tokom svog rada proizvodi. Ovo je vrlo važan pregled za razlikovanje rada zdravog i bolesnog srca.

ELEKTROENCEFALOGRAM (EEG)

Zapis električne aktivnosti moždane kore, kojim se procenjuje pravilnost  njenog rada. Nepravilna izbijanja mogu biti rezultat moždanih oštećenja. Ovaj pregled se koristi i pri praćenju oštećenja mozga zbog hipoksije ili asfiksije, novorođenačkih konvulzija ili drugih oštećenja. Uz EEG se procenjuje i disanje, srčana aktivnost, spavanje, pokreti očiju i drugi parametri, tokom dužeg snimanja (tzv. EEG poligrafija).

EKSANGVINOTRANSFUZIJA

Promena krvi koja se vrši preko pupčanih krvnih sudova, najčešće zbog jake žutice. Količina detetove krvi koja se uklanja, nadoknađuje se jednakom količinom krvi davaoca, tokom nekoliko sati, a prilikom jedne promene zameni se 5-20 ml krvi (u zavisnosti od veličine deteta), do ukupnog volumena od oko 160ml/kg telesne težine.

EKSTUBACIJA

Vađenje endotrahealnog tubusa iz dušnika. Kada prestane potreba za mehaničkim disanjem, dete je spremno za vađenje cevčice iz dušnika.

ENDOTRAHEALNI TUBUS

Cevčica koja se stavlja u dušnik kako bi se disajni putevi održali otvorenima. Upotrebljava se tokom oživljavanja i mehaničke ventilacije (upotrebe respiratora).

F

FOTOTERAPIJA

Metoda lečenja novorođenačke žutice pomoću svetla. Princip lečenja je jednostavan. Svetlost određene talasne dužine (plava, bela) pretvara bilirubin u koži u tzv. fotobilirubin, koji se može lakše izlučiti preko bubrega i stolicom. Ovaj način lečenja žutice doprineo je smanjenju broja eksangvinotransfuzija u lečenju novorođenačke žutice.

G

GASOVI U KRVI

Pretraga koja se često izvodi u odeljenjima intenzivnog lečenja novorođenčadi, kako bi se ustanovila efikasnost izmene gasova i funkcionisanje bubrega kod bolesne novorođenčadi. Može se proveravati u arterijskoj, kapilarnoj i venskoj krvi.

GESTACIJSKA STAROST

Starost deteta koja se računa prema prvom danu poslednje menstruacije žene koja je zatrudnela. Pri tome se koristi jednostavno pravilo: prvom danu poslednje menstruacije doda se 7 dana i oduzme 3 meseca, da bi se dobio termin porođaja. Terminski rođena deca imaju gestacijsku starost 37 do 42 nedelje, a svako dete rođeno pre navršenih 37 nedelja gestacije (36+6 dana) je prevremeno rođeno, odnosno nedonošče.

H

HEMOGLOBIN

Belančevina koja se nalazi u crvenim krvnim zrncima (eritrocitima), koja im daje crvenu boju, a važna je za prenos kiseonika. Smanjena koncentracija hemoglobina znak je anemije.

HERNIJA (KILA)

Prolazak nekog organa ili dela organa kroz otvor u mišićima ili opnama tela. Kod nedonoščadi su najčešće preponska kila, koju često treba operisati, kao i pupčana kila, koja se retko operiše.

HIPOKSIJA

Stanje izrazito smanjene koncentracije kiseonika u telesnim tkivima, uzrokovano različitim uzrocima. Hipoksija je naročito opasna za mozak, a potom i za srce, jetru i bubrege.''

I

INKUBATOR

Aparat za lečenje nedonoščadi u kojem se održava odgovarajuća temperatura i vlažnost okoline, u kojima je moguć njihov rast i razvoj. Inkubatori mogu biti zatvoreni i otvoreni.

INTRAUTERINI ZASTOJ RASTA

Kada je u određenom gestacijskom uzrastu plod manji od očekivanog, govorimo o intrauterinom (unutarmateričnom) zastoju rasta. Ovaj zastoj može biti rani i kasni, zavisno od gestacijskog uzrasta ploda, a uvek je ozbiljan znak, te valja istražiti njegov uzrok.

INTUBACIJA

Postupak stavljanja cevčice (vidi: endotrahealni tubus) u dušnik nedonoščeta ili bolesnog novorođenčeta. Vrši se pod kontrolom oka (laringoskopom) ili prsta.

K

KOMPJUTERIZOVANA TOMOGRAFIJA MOZGA (CT)

Radiološka pretraga koja koristi rendgenske zrake, a kojom se mogu ustanoviti građa mozga, krvarenja u mozak, kao i ostala moguća oštećenja mozga. Danas se koristi tzv. multi slice CT, kojim se prilično brzo može snimiti mozak novorođenčeta i dobiti mnogo korisnih informacija.

KONTINUIRANI POZITIVNI PRITISAK U DISAJNIM PUTEVIMA

Pritisak protiv kojeg dete diše, kako bi njegova pluća bila stalno ispunjena vazduhom i kako bi se funkcija disanja mogla uspešnije odvijati. Omogućava ga poseban aparat namenjen toj vrsti podrške disanju ili aparat za mehaničko veštačko disanje. Taj pritisak se koristi za lečenje nezrelih pluća kod prevremeno rođenih beba, a može se primeniti preko nosa (nazalno) ili preko cevčice u dušniku (endotrahealni tubus).

KORIGOVANA STAROST (ili UZRAST)

Starost koja predstavlja razliku između datuma kada je dete rođeno (hronološka starost ili uzrast) i datuma kada je trebalo da se rodi. Tako će nedonošče koje je rođeno 8 nedelja pre termina imati uvek korigovanu starost za 8 nedelja manju od hronološke. To je važno kako bi se razvoj prevremeno rođene dece upoređivao sa korigovanom, a ne sa hronološkom starošću.

KRVARENJE U MOZGU (INTRAKRANIJALNO KRVARENJE)

Krvarenje koje je češće kod nedonešene i bolesne nego kod donešene i zdrave novorođenčadi. Postoje različiti stepeni krvarenja, od kojih je I najlakši, a IV najteži. Pojavljuje se tokom prve nedelje života, a češće je kod nedonoščadi rođene pre 32. nedelje gestacije. Krvarenje obično mora proći samo i nema načina, osim simptomatskih mera, da se krvarenje izleči. Još nekoliko nedelja ili meseci nakon otpusta mogu se u mozgu videti posledice nakon krvarenja. Nedonoščad sa intrakranijalnim krvarenjima imaju češće neurorazvojne poremećaje (što je krvarenje teže, to su poremećaji češći).

L

LUMBALNA PUNKCIJA

Postupak dobijanja cerebrospinalne tečnosti ubodom, nakon čega se dobijeni uzorak šalje na različite analize. Kada postoji sumnja na upalu moždanih ovojnica (meningitis) ili krvarenje u mozgu, potrebno je uraditi lumbalnu punkciju.

M

MEHANIČKA VENTILACIJA

Metoda lečenja kojom se podržava disanje kod bolesne nedonoščadi i novorođenčadi. Postoje konvencionalne i nekonvencionalne metode ventilacije, a jednima i drugima je zajedničko obezbeđivanje normalne razmene gasova, kako bi se osigurale normalne životne funkcije do trenutka ozdravljenja pluća.

N

NAZOGASTRIČNA SONDA

Cevčica koja se uvodi kroz nozdrvu, ždrelo i jednjak u želudac, a koristi se za ishranu. Nekada se koristi za smanjenje količine vazduha u probavnom traktu, ili odvođenje probavnih tečnosti tokom nekih hirurških bolesti probavnog trakta.

NEDONOŠČE

Novorođenče rođeno pre navršenih 37 nedelja gestacije. Nedonoščad rođena oko termina su ona od 35 do 36 nedelja gestacije. Najnezrelije su prevremeno rođene bebe rođene pre navršenih 27 nedelja gestacije, a nedonoščad na granici preživljavanja su bebe rođene nakon 23-25 nedelja gestacije. Živorođeno nedonošče je ono koje je rođeno nakon 22 nedelje gestacije.

NEKROTIZUJUĆI ENTEROKOLITIS

Vrlo teška upalna bolest creva koja se obično pojavljuje u 3. nedelji života kod nedonoščadi. Može početi najpre lošijim podnošenjem hrane, potom distenzijom trbuha, a zatim pojavom krvi u stolici i pucanjem creva (perforacija). Bolest iziskuje vrlo tesnu saradnju hirurga i neonatologa, jer će u nekim slučajevima biti potrebna hirurška intervencija.

NISKA PRIRODNA MASA

Sva novorođenčad čija je prirodna masa (težina) ispod 2500 grama je novorođenčad niske prirodne (telesne) mase.

NOSNA (NAZALNA) KANILA

Cevčica koja se koristi za davanje kiseonika. Može biti postavljena u jednu ili obe nozdrve.

NOVOROĐENČE

Svako dete tokom prve 4 nedelje života. Rano novorođenačko razdoblje traje nedelju dana.

NOVOROĐENAČKA ŽUTICA

Fiziološka pojava koja se pojavljuje kod većine donešene i još većeg broja nedonešene novorođenčadi. Radi se o žutom oboljenju kože i sluznica, zbog povećane koncentracije bilirubina. U slučaju pojave patološke žutice, potrebno je lečenje koje se sastoji u primeni fototerapije ili, ređe, eksangvinotransfuzije.

NUKLEARNA MAGNETNA REZONANCA MOZGA

Metoda koja koristi magnetno polje za snimanje mozga. Vrlo je precizna u otkrivanju različitih moždanih oštećenja, a prednost u odnosu na CT je što nedonošče nije izloženo rendgenskom zračenju. Nedostatak je potreba posebne opreme za snimanje ugrožene i male nedonoščadi koja je u inkubatoru i na respiratoru.

O

OPSEG GLAVE

Mera koja se, uz prirodnu težinu i dužinu, meri u porodilištu, kao važan pokazatelj rasta mozga. Zaostatak u rastu mozga može dovesti do pojave male glave (mikrocefalija), a glava može biti i velika (makrocefalija). I u jednom i u drugom slučaju, treba ustanoviti uzrok.

OTVORENI ARTERIJSKI DUKTUS

Krvni sud koji spaja glavnu venu kucavicu i plućnu arteriju zove se arterijski duktus. Ona se mora zatvoriti posle rođenja, a ako se ne zatvori ili se zatvori pa ponovo otvori, nekada je potrebno njeno zatvaranje. To je naročito važno kod nedonoščadi koja se leči mehaničkom ventilacijom. Duktus se može zatvoriti lekovima ili operacijom.

P

PARENTERALNA ISHRANA

Način ishrane koji se sastoji od unošenja hranljivih materija preko vene, a ne preko probavnog sistema koji nije dovoljno zreo da bi mogao preuzeti ulogu varenja hrane. Mala nedonoščad se počinje hraniti parenteralno već nakon 12 sati života, uz postepeno uvođenje malih količina majčinog mleka.

PERCENTILNE KRIVULJE

Krivulje rasta dece (težina, dužina, opseg glave, težina prema dužini i sl.) kojima se procenjue dinamika rasta tokom vremena. Ako dete raste skladno, tada prati jednu krivulju rasta u različitoj hronološkoj dobi. Svaka populacija ima svoje percentilne krivulje rasta, jer one zavise od brojnih činilaca (rasa, pol, nadmorska visina i dr.).

PERIFERNO PRIMENJENI SREDIŠNJI VENSKI KATETERI

Vrlo dobri i praktični kateteri koji se primenjuju na jednostavan način. Kroz njih je moguće primeniti parenteralnu ishranu i lekove. Ređe dovode do komplikacija koje izazivaju kateteri smešteni u središnje vene. Pomoću njih se sve češće obezbeđuje venski put kod teško bolesne nedonoščadi.

PERIODIČNO DISANJE

Normalan i uobičajn način disanja kod novorođenčadi. Što je novorođenče manje gestacijske dobi, to je disanje nepravilnije i češće. Za razliku od apneje, ovaj način disanja ne dovodi do cijanoze kože i sluznica niti do usporenja rada srca.

PERZISTENTNA FETALNA CIRKULACIJA

Nekada nakon rođenja ne dolazi do zatvaranja svih otvora koji bi se trebali zatvoriti, a otpor u plućima ne pada nego je i dalje visok. U tom slučaju, dolazi do lošijeg snabdevanja tkiva kiseonikom, a zbog povećanja pritiska u plućima potrebne su vrlo visoke koncentracije kiseonika u udahnutom vazduhu kako bi se obezbedilo normalno snabdevanje kiseonikom i normalno ugljen dioksida.

pH (pH)

Pokazatelj koji govori o zakiseljenosti krvi. Sastavni je deo nalaza gasova u krvi i govori o ravnoteži respiracijske i metaboličke komponente održavanja neutralnog pH. U tumačenju ovog činioca važno je znati kakva je koncentracija ugljen dioksida i bikarbonata u krvi.

PNEUMOTORAKS

Ulazak vazduha iz pukotine na plućima u grudni koš, čime negativni pritisak u grudnom košu nestaje i tako dolazi do kolapsa pluća, koja više ne vrše svoju ulogu. Nakupljanje vazduha u grudnom košu pod povećanim pritiskom je opasna komplikacija koja se javlja kod nedonoščadi koja se leči mehaničkom ventilacijom, a iziskuje hitnu intervenciju ispuštanja vazduha iz grudnog koša i njegovu drenažu.

POZITIVAN PRITISAK NA KRAJU EKSPIRIJUMA

Kada su pluća nezrela, postoji opasnost od njihovog kolabiranja tokom pasivnog dela disanja koji se zove izdisaj (ekspirijum). Kako bi se plućni mehurići držali otvorenima, potrebno je na kraju ekspirijuma obezbediti određeni pritisak koji deca obezbeđuju stenjanjem, a pri mehaničkoj ventilaciji to čini mašina. Tako se povećava efikasnost razmene gasova.

PULSNI OKSIMETAR

Uređaj za merenje saturacije krvi kiseonikom koji ujedno meri i srčanu akciju. Ovo je najčešće korišćeni monitor u nadzoru nedonoščadi i bolesne novorođenčadi.

PUPČANI KATETER

Cevčica koja se stavlja u pupčane krvne sudove. U pupku postoje tri krvna suda i to dve arterije i jedna vena. Obično se postavljaju venski i jedan arterijski kateter. Oni služe za davanje lekova i parenteralnu ishranu, invazivno merenje pritiska i uzimanje krvi za analize.

R

RESPIRATORNI DISTRES SINDROM

Bolest izazvana nezrelošću pluća koja nemaju dovoljnu količinu surfaktanta - materije koja smanjuje površinsku napetost plućnih mehurića i tako ih drži otvorenima. Najčešća bolest nedonoščadi koja iziskuje različite vrste lečenja, od kojih je najčešća mehanička ventilacija. Ova bolest je poznata i pod nazivom HIPOSURFAKTOZA i HIJALINOMEMBRANSKA BOLEST PLUĆA.

RETINOPATIJA

Bolest mrežnjače oka koja se sastoji u poremećenom razvoju krvnih sudova. Bolest može dovesti do slepila, ali češće prolazi sama, uz odgovarajuće praćenje. Može se lečiti primenom laserske fotokoagulacije mrežnjače u kojoj se nisu razvili krvni sudovi. Kod nedonoščadi sa retinopatijom može se kasnije javiti slabovidost.

S

SATURACIJA

Koncentracija kiseonika u krvi. Obično se meri pulsnim oksimetrom i nakon rođenja treba da iznosi iznad 85%, najčešće između 92 i 96%. Tokom boravka u materici, plod živi u uslovima smanjene koncentracije kiseonika i zasićenosti krvi kiseonikom, čemu je dobro prilagođen. Nakon rođenja, saturacija se podiže na vrednosti koje su gore navedene.

SEPSA

Teška bolest tokom koje se u krvi obolele osobe mogu naći mikroorganizmi. Najčešće su to bakterije, ali mogu biti i gljivice i drugi mikroorganizmi. Krvotokom ti mikroorganizmi mogu dopreti u sve delove organizma i izazvati upalu moždanih ovojnica, bubrega i druge teške posledice. Radi se o stanju opasnom po život.

STENJANJE

Način disanja kojim dete stenjući zadržava vazduh u disajnim putevima, pokušavajući da plućne mehuriće održi otvorenim. Taj način disanja je čest kod nedonoščadi i svedoči o nezrelosti pluća. Kod nekih beba je to prolazna pojava, a kod nekih se može sve više produbljivati, pa je potrebna potpora disanju.

SURFAKTANT

Materija u plućima koja oblaže plućne mehuriće i smanjuje njihovu površinsku napetost, sprečavajući kolabiranje pluća. Kod nedonoščadi se proizvodi premalo surfaktanta u plućima što dovodi do razvoja respiratornog distres sindroma. Surfaktant se može nadoknaditi odgovarajućim lekom.

T

TAHIKARDIJA

Ubrzana akcija srca koja kod novorođenčadi obično iznosi više od 160/minuti. Uzroci tahikardije najčešće nisu bolesti srca već povišena temperatura, smanjena sposobnost krvi da prenese kiseonik i dr.

TAHIPNEJA

Ubrana učestalost disanja, od preko 60/minuti. To je najčešće znak bolesti pluća, iako se nekada može raditi i o drugim uzrocima. Učestalost disanja se meri posebnim monitorima.

TOTALNA PARENTERALNA ISHRANA

Način ishrane kojim se omogućuje unos hranljvih materija kroz krvne sudove, najčešće kroz centralnu (veliku) venu. Sastav tečnosti za parenteralnu ishranu je takav da omogućuje snabdevanje ugljenim hidratima, mastima i belančevinama, jonima i tzv. mikronutritijentima i vitaminima, sve dok ne bude moguća ishrana kroz sistem za varenje. Nekada se ovaj način ishrane kombinuje sa enteralnom ishranom (na usta).

TRANSFUZIJA

Nadoknađivanje krvnih derivata - najčešće koncentrata crvenih krvnih zrnaca, trombocita, plazme.

U

ULTRAZVUK MOZGA

Pretraga koja se često koristi u odeljenju intenzivne nege novorođenčadi. Njome se može ustanoviti postojanje urođenih grešaka u razvoju, krvarenja u mozak i oštećenja mozga zbog nedostatka kiseonika i drugih uzroka. Može se koristiti često, bez veće štete za nedonošče.

UZORAK KRVI

Kod novorođenčadi se uzorak krvi najčešće uzima ubodom u petu. Taj postupak je bolan, ali je neophodan kako bi se moglo proveriti zdravstveno stanje deteta. Uzorak kapilarne krvi može se koristiti za određivanje krvne slike, krvne grupe, gasova u krvi i dr.

V

VEŠTAČKO DISANJE

Postupak oživljavanja kojim se najčešće preko nosa i usta postavi maska koja je spojena sa samonapumpavajućim balonom koji se pritiska i tako omogućava ulazak vazduha u pluća, što se vidi tako što se grudni koš odiže i spušta. Ovo je najčešći postupak oživljavanja koji se koristi u neonatologiji. Mehanička veštačka ventilacija je postupak lečenja pomoću mašine koja se naziva RESPIRATOR.

VITALNI ZNAKOVI

Praćenje broja udisaja, srčane akcije, krvnog pritiska i temperature omogućuje uvid u zdravstveno stanje nedonoščeta. Jednom rečju, ovi znakovi zovu se vitalni znakovi.

Ovaj materijal je informativnog karaktera i ne sme se koristiti kao zamena za profesionalni savet i mišljenje medicinskih stručnjaka!