Udruženje Mali Div podržalo unapređenje komunikacije medicinskih radnika sa roditeljima

Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije Mali Div podržava predlog ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović da bi u rad ginekoloških ustanova u Srbiji trebalo uvesti praksu savetovanja sa psiholozima i psihijatrima i poziva ministarku da ovaj predlog formalizuje na način koji je u okvirima nadležnosti njenog ministarstva.

Stručni savet udruženja održao sastanak na temu prioriteta za poboljšanje položaja roditelja i prevremeno rođene dece

Uz podršku komanije AstraZeneca 2. decembra održan je sastanak Stručnog saveta Udruženja roditelja prevremeno rođene dece Srbije Mali Div. Tema sastanka bilo je izdvajanje prioritenih ciljeva Agende za poboljšanje položaja prevremeno rođene dece i njihovih roditelja u Srbiji, koja je usvojena na Konferenciji Ujedinjeni za Male Divove, u novembru 2022.godine, a koju je takođe podržala komanija AstraZeneca.

Veliki divovi za male divove

U susret Svetskom danu prevremeno rođene dece, Košarkaški Klub Partizan je u utakmici ABA lige protiv Igokee 12. novembra u Areni igrao za Male Divove! Umesto standardnih crno belih dresova, košarkaši su nosili specijalne crno ljubičaste dresove sa logoom Malog Diva u znak podrške prevremeno rođenim bebama.

Humanitarni festival Miris Boja

Početkom ovog meseca (4. juna) na terenima KK Partizan na Kalemegdanu u Beogradu Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije “Mali Div” u saradnji sa VIVID MOMENT timom, organizovalo je Humanitarni festival MIRIS BOJA.

Donirani inkubatori Klinici za pedijatriju u Nišu

U Nišu godišnje na svet dođe oko 3500 beba od kojih je 500 rođeno pre vremena. Kompanija Astra Zeneka je u saradnji sa Udruženjem roditelja prevremeno rođene dece Srbije Mali Div, donirala Klinici za pedijatriju u Nišu dva inkubatora.

Konferencija ujedinjeni za male divove

Udruženje Roditelja prevremeno rođene dece Srbije „Mali Div“, uz podršku projekta „Svako dete je važno“ svetske UniCredit fondacije i UNICEF-a, organizovalo je 10.novembra 2022.godine Konferenciju “Ujedinjeni za Male Divove” – prvu sveobuhvatnu konferenciju na temu izazova, problema i sistemskih rešenja u vezi sa prevremenim rođenjem u Srbiji.

Humanitarna kampanja Miris boja za slepu i slabovidu decu

Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije “Mali Div” nosilac je humanitarne kampanje MIRIS BOJA u toku koje je prikupljeno preko million dinara za decu Škole za učenike oštećenog vida “Veljko Ramadanović” iz Zemuna, koja žive u socijalno ugroženim porodicama. Cilj kampanje je osnaživanje, razvijanje talenata i inkluzija slepe i slabovide dece,

Radionice za male divove i roditelje

U svakodnevnoj višegodišnjoj komunikaciji sa roditeljima prevremeno rođene dece, Udruženje “Mali Div” uočilo je glavne probleme sa kojima se oni susreću u mesecima nakon izlaska prevremeno rođene bebe iz bolnice. Budući da je reč o velikom procentu dece kojoj je neophodno kontinuirano praćenje od strane većeg broja medicinskih stručnjaka različitih

Psihološka podrška roditeljima prevremeno rođene dece

Značajan procenat prevremeno rođene dece suočava se sa trajnim posledicama prevremenog rođenja. Teškoće sa kojima se svakodnevno i dugoročno suočavaju oni i njihove porodice uzrokuju stres i anksioznost sa kojima se roditelji veoma teško nose bez ozbiljne psihološke podrške.

Podrška opremanju klinike za rehabilitaciju ,,dr Miroslav Zotović”

Klinika za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” je jedna od medicinskih ustanova čiji su česti pacijenti prevremeno rođena deca kojoj je neophodna stručna pomoć čitavog niza stručnjaka koji prate njihov razvoj i, različitim vidovima terapije, doprinose prevazilaženju ili umanjenju posledica prevremenog rođenja.

Dodir za zdravlje – bejbi masaža

Projekat dodir za zdravlje realizovan je 2014. godine. Podrazumevao je  petodnevnu obuku 10medicinskih sestara iz Instituta za neonatologiju u Beogradu tehnici bejbimasaže.

Zagrljaj za mame malih divova

Cilj projekta ZAGRLJAJ ZA MAME MALIH DIVOVA je obezbeđivanje psihološke podrške i informisanje majki prevremeno rođenih beba koje se leče na Institutu za neonatologiju u Beogradu, u cilju njihovog osposobljavanja da daju svoj maksimalni doprinos lečenju i nezi svojih prevremeno rođenih beba.

Mali hrabri džokej

Od 2013. godine, u saradnji sa terapeutima Udruženja za hipoterapiju „Potkovica“ i Klinikom za rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“, Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije ,,Mali Div“ sprovodi projekat MALI HRABRI DŽOKEJ, koji se finansira iz donacija i humanitarnih aukcija umetničkih dela i realizuje na prostoru JP Hipodrom Beograd.

Divu je potreban štit

Respiratorni sincicijelni virus (RSV) je čest uzročnik infekcija disajnih puteva dece i odraslih i najčešći uzročnik ovih infekcija kod dece mlađe od pet godina.Učestalost infekcija izazvanih RSV najviša je u uzrastu od drugog do šestog meseca života a gotovo sva deca do navršene druge, najkasnije treće godine, prebole bar jednu infekciju izazvanu ovim virusom.