Humanitarna kampanja miris boja za slepu i slabovidu decu

Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije “Mali Div” nosilac je humanitarne kampanje MIRIS BOJA u toku koje je prikupljeno preko million dinara za decu Škole za učenike oštećenog vida “Veljko Ramadanović” iz Zemuna, koja žive u socijalno ugroženim porodicama. Cilj kampanje je osnaživanje, razvijanje talenata i inkluzija slepe i slabovide dece.

Humanitarna kampanja MIRIS BOJA, čiji je nosilac Udruženje Mali Div, a organizator agencija Vivid Moment,   započela je istoimenim događajem 27. oktobra u Hotelu Crowne Plaza u Beogradu, koju su podržali mnogobrojni sponzori.  Tom prilikom je za decu iz ove škole, od prodaje slika i ulaznica, prikupljeno 200.000 dinara i 490.000 dinara direktnih donacija.  Ova sredstva su pretvorena u vaučere za kupovinu robe široke potrošnje u trgovinskom lancu Univerexport i nabavku zimske odeće, obuće i rančeva. Vaučeri i poklon paketi podeljeni su na proslavi  školske slave „Sveti Sava“ 27.januara, kada se donatorima pridružila i SBB fondacija, koja je obezbedila vaučere u vrednosti 243.000 dinara za kupovinu sportske opreme.

Humantirana kampanja MIRIS BOJA, inspirisana je idejom Miroslava Radakovića autora knjige Miris Boja, koja je dobila naslov po humanoj i kreativnoj metodi slikara Suhela Bakaina. Bakain, inače slikar iz Kraljevine Jordan, je 2011. godine osnovao radionicu na kojoj omogućava slepoj i slabovidoj deci da slikaju bojama u koje su dodati mirisi. Na događaju MIRIS BOJA Suheil Bakain je slikao zajedno sa decom iz Škole za učenike oštećenog vida “Veljko Ramadanović” s kojima radi već neko vreme, a njegove i njihove slike ponuđene su na aukciji koju je podržao veliki broj prisutnih poslovnih ljudi, umetnika, prijatelja organizatora…

Humanitarna kampanja MIRIS BOJA nastaviće se na proleće održavanjem Humanitarnog festivala MIRIS BOJA, na kome će, kao i na inicijanom događaju u oktobru i na školskoj slavi ovog januara, slepa i slabovida deca pokazati razne talente koje razvijaju uz pomoć svojih nastavnika i prijatelja škole. Događaj će biti otvoren za sve posetioce, kao i za donatore i sponzore koji prepoznaju značaj inkluzije i materijalne pomoći slepoj i slabovidoj deci, koja često žive na granici siromaštva, a imaju želju, snagu i upornost da kroz muziku, pisanu reč i slikarstvo učine svoj, ali i život drugih, boljim i ispunjenijim.

Pogledajte galeriju slika