SAVETI
PORODICI I PRIJATELJIMA ONIH KOJI IMAJU PREVREMENO ROĐENU BEBU

Moji ROĐACI/PRIJATELJI dobili su bebu pre vremena kako da im pomognem?

Kao rođak ili prijatelj onih koji su upravo dobili prevremeno rođenu ili bolesnu bebu, verovatno ne znate kako da reagujete. Da li da čestitate roditeljima? Da li da izrazite svoje žaljenje? Da li da ih izbegavate (da ih ostavite na miru)? Šta da uradite ili kažete? Svaka situacija je različita i svako reaguje na svoj način, ali nadamo se da će vam ove informacije pomoći da prevaziđete svoju zbunjenost i pružite podršku onima koje volite.

Prevremeno rođenje ili rođenje bolesne bebe veoma je traumatično iskustvo za roditelje. U ovom periodu oni su preplavljeni brojnim emocijama:

 • strah da će izgubiti bebu ili da će ona imati trajne probleme
 • krivica što nisu do kraja izneli trudnoću ili što je njihova beba bolesna
 • bes (zašto baš moja beba!?)
 • osećaj gubitka jer trudnoća nije dovoljno dugo trajala i što se porođaj nije dogodio kako su zamišljali
 • osećaj uskraćenosti jer nisu imali divno iskustvo radosti, prvog zagrljaja i otpusta iz bolnice zajedno sa bebom
 • osećaj nedostataka kontrole nad situacijom odnosno bespomoćnosti jer posmatraju kako drugi ljudi imaju važniju ulogu u brizi za njihovu bebu.

Šta NE TREBA da uradite:

 • Izbegavajte upoređivanje njihove situacije sa bolešću ili boravkom neke druge bebe u bolnici. Ako ovo radite, roditelji prevremeno rođene ili bolesne bebe imaće utisak da potcenjujete ozbiljnost njihove situacije i njihove patnje.
 • Nemojte se nametati. U ovoj situaciji, roditeljima prevremeno rođene ili bolesne bebe potrebna je privatnost. Neki od njih ne žele da detaljno govore o stanju svoje bebe i njenom lečenju. Neki ne žele da primaju posete ni dok im je beba u bolnici ni kada beba dođe kući. Roditelji često osećaju posebno izraženu potrebu da zaštite svoju bebu od poseta, stresa i zagledanja i procenjivanja. Ponekad imaju potrebu da svoju bebu "čuvaju samo za sebe" dok je još tako osetljiva. Poštujte ova ograničenja i potrebu roditelja da imaju vreme nasamo sa svojom bebom, kako bi uspostavili veze sa njom i konačno počeli da se osećaju kao porodice. Ne zaboravite da su, u ovom periodu, njihove želje i potrebe ispred vaših.
 • Nemojte davati roditeljske savete. iako ste dobronamerni i samo želite da pomognete, ne zaboravite da ovo nije terminski rođena ili zdrava beba. Njene potrebe su drugačije od potreba drugih beba i njoj je potrebna posebna nega. Svoje mišljenje iznesite samo kada bebini roditelji to od vas traže.
 • Nemojte ih ni napustiti, ostanite u kontaktu. Dozvolite roditeljima prevremeno rođene ili bolesne bebe da vam otvoreno kažu kada im je potrebno vaše prisustvo, razgovor, podrška i kada, sa druge strane, žele da ih malo ostavite nasamo. Poštujte njihove napore da se izbore sa situacijom u kojoj se nalaze i pustite ih da oni odrede intenzitet vaših kontakata.
 • Ne ističite svoja osećanja i nemojte im davati veći značaj u odnosu na osećanja samih roditelja. Oni su ti koji u ovom periodu imaju najsnažnije emocije. Sve se dogodilo njima a ne bilo kome drugom.
 • Ne govorite o mogućim pogoršanjima ili o mogućim problemima sa kojima bi se beba u budućnosti mogla suočiti (smrt, problemi u razvoju, hendikepi). Ukoliko roditelji imaju potrebu ili su u stanju, oni će biti ti koji će pokrenuti razgovore na ove teme.
 • Ne očekujte od ovih roditelja da se odazovu na porodična okupljanja, rodjendane, slave. Već su dovoljno rastrzani izmedju vođenja sopstvenog domaćinstva, posla i potrebe da provode vreme sa svojom bebom. Mnogi od njih nisu spremni i raspoloženi za uobičajene, "normalne" životne aktivnosti.
 • Nemojte ih, nipošto, posećivati ako ste bolesni ili ako sumnjate da biste se mogli razboleti, čak i u periodu dok je beba još u bolnici, a posebno kada beba dodje kući. Virus ili infekcija sa kojom ćete se vi lako izboriti može biti smrtonosan za bolesnu ili prevremeno rođenu bebu, pa morate voditi računa da ne zarazite ni njene roditelje koji bi joj mogli preneti bolest ili, zbog toga što su se inficirali, moraju biti prinudjeni da svoju bebu ne viđaju izvesno vreme, što je za njih posebno stresno.
 • Kada vidite bebu, nemojte je zagledati tako da se stekne utisak da pokušavate da otkrijete šta joj nedostaje i šta nije u redu. Osim toga, kako beba bude rasla, nemojte je nikada upoređivati sa drugom decom u familiji ili okruženju. Ova beba je rođena pod sasvim drugačijim okolnostima i drugačije će se i razvijati.

Evo još nekoliko stvari koje im NE SMETE REĆI:

"Zar niste primetili da nešto nije u redu?"

Ovakvi komentari zvuče kao da ih okrivljujete i roditelji (posebno majka) prevremeno rođene bebe će imati osećaj da je sve što se dogodilo njena krivica.

"Makar možeš da se naspavaš noću dok je beba u bolnici."

Roditelji prevremeno rođenih ili bolesnih beba bi dali sve na svetu da je njihova beba kod kuće. Ovakvi komentari potcenjuju njihova osećanja i ozbiljnost situacije koju proživljavaju. Mame verovatno izmlazaju mleko na svakih nekoliko sati i to čine i noću. Čak i ako nemaju mleka, one se svakako bude i brinu kako im je beba, ako su uopšte i mogle da zaspu.

"Makar nisi bila debela trudnica."

Mame prevremeno rođenih beba bi bile vrlo srećne da su mogle da iznesu do kraja, pa makar čitavog života ostale "debele". I ako im je fizički izgled veoma važan, sada je to poslednja stvar o kojoj razmišljaju.

"To bebu sigurno mnogo boli."

Ako ovo kažete, još više ćete pogoršati osećaj tuge, bespomoćnosti i krivice koju roditelj prevremeno rođene ili bolesne bebe već oseća.

"Kada ću moći da vidim/držim bebu?"

Uvek stavljajte osećanja i potrebe roditelja prevremeno rođenih ili bolesnih beba ispred svojih osećanja i potreba. Oni su sada veoma zaštitnički raspoloženi prema svojoj bebi, pa je mnogo korisnije da se strpite i sačekate da vam oni predlože da vidite ili pridržite bebu.

"Hoće li beba biti normalna kada poraste?"

Roditelji prevremeno rođenih i bolesnih beba pokušavaju da prođu kroz ovo teško iskustvo savladavajući probleme jedan po jedan, dan za danom. Ne treba ih podsećati na probleme koje bi njihova beba mogla imati u budućnosti.

"Mora da je teško kada gledaš kako se neko drugi stara o tvojoj bebi."

Veoma je teško kada morate da čekate i da pitate da li možete da dodirnete ili zagrlite sopstvenu bebu i kada mnogo vremena provodite bez nje, a upravo to se dešava ovim roditeljima. Zato im nemojte otežavati, jer oni i inače imaju teškoća da steknu samopouzdanje u ulozi roditelja, izmedju ostalog i zbog toga što se sada o njihovoj bebi stara neko drugi.

Kako MOŽETE pomoći:

 • Čestitajte roditeljima koji su dobili prevremeno rođenu ili bolesnu bebu. Posvetite im iste znake pažnje kakve biste pružili u bilo kojoj drugoj situaciji, kao kada ste dočekali bilo koju drugu prinovu.
 • Pokušajte da razumete pod kakvim su stresom roditelji ove bebe. Pustite ih da vam, ukoliko oni to žele, pričaju o tome i ne pravite nikakva poređenja.
 • Kada vidite bebu ili njene fotografije, dajte pozitivne i ohrabrujuće komentare. Roditelji ove bebe nikako ne žele da vide vaše zaprepašćenje.
 • Ponudite se da pričuvate njihovu stariju decu, raspremite njihov stan, odete umesto njih u kupovinu ili im skuvate ručak. Na taj način ćete im mnogo pomoći jer će moći više da se odmore i više vremena da provedu sa svojom novom bebom. Svaka pomoć oko svakodnevnih obaveza im je vrlo dobrodošla. Uvek to radite ako i kada to njima odgovara.
 • Ponudite se da, umesto njih, prenesete informacije o bebi drugim prijateljima ili članovima porodice, ukoliko oni to žele. Sve što ovi roditelji sada doživljavaju veoma je teško i stresno i nekada im je izuzetno teško da te emocije iznova preživljavaju ponavljajući priču o tome mnogo puta.
 • Odvezite ih do bolnice ako im je to potrebno. Čak i ako imaju svoj automobil, nekada je teško naći mesto za parkiranje, a nekada se oni i ne osećaju dovoljno sigurni da sami voze.
 • Izađite im u susret onda kada izraze želju da im pravite društvo. U većini slučajeva, roditelji prevremeno rođene ili bolesne dece više vole da ih svi "ostave na miru". Ipak, nekada im je potreban predah, pa će možda poželeti da odu na večeru ili popiju kafu sa nekim. Budite tu za njih.

Dragi prijatelji i rođaci, možda vam sve ovo deluje strogo, okrutno ili nepravedno jer i vi volite ovu bebu i njene roditelje, i vi brinete, i vi se nadate. Baš zbog toga što ih volite, učinite sve da im olakšate ovo teško stanje. Vi ne možete pomoći da njihova beba ozdravi, niti možete umesto njih trpeti njihovu bol. Ali, možete da ih razumete i podržite.