Velika podrška poznatih ličnosti i posetilaca humanitarnom festivalu Miris Boja

Početkom ovog meseca (4. juna) na terenima KK Partizan na Kalemegdanu u Beogradu Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije “Mali Div” u saradnji sa VIVID MOMENT timom, organizovalo je Humanitarni festival MIRIS BOJA.

Cilj Festivala bilo je kreativno druženje dece i prikupljanje sredstava za pomoć slepoj i slabovidoj deci iz socijalno ugroženih zajednica. Program Festivala, koji je trajao od 12 do 18 časova, vodio je poznati novinar Zoran Baranac, a ulaz za decu do 15 godina bio je besplatan.

Posetioci su doprineli ispunjenju cilja Festivala kupovinom karata, slika sa slikarske radionice i ubacivanjem priloga u kutiju za muzički dinar, kao i kupovinom knjiga koje je potpisivala popularna novinarka i autorka Vesna Dedić.

Festival MIRIS BOJA podržali su mnogobrojni mediji, kao i prijatelji i donatori, novčanim sredstvima ili obezbeđujući opremu i ljudstvo neophodne za organizaciju događaja, a u organizaciji je osim osnivača Udruženja Mali Div učestvovalo još šest aktivnih članica našeg udruženja.

Vrhunac vidno prijateljske i pozitivne atmosfere na Festivalu bilo je izvođenje inkluzivne predstave "Kapetan Džon Piplfoks" po tekstu Dušana Radovića, pozorišta iz Trstenika, i koncert muzičara Škole za decu sa oštećenim vidom “Veljko Ramadanović”, kojima se pridružio Dejan Cukić

Posetioci Humanitarnog festivala MIRIS BOJA bile su mahom porodice s decom, a najmlađi posetioci su se spontano uključili u rad radionica koje su organizovane na Festivalu.

Deo atmosfere na Humanitarnom festivalu MIRIS BOJA možete videti klikom na linkove:

https://www.blic.rs/vesti/beograd/velika-podrska-za-humanitarni-festival-miris-boja/xsze002

https://www.youtube.com/watch?v=ufMBzgn-YGE

U Vulkančić Čitalačkom klubu odlomke iz knjiga i enciklopedija deci su čitali Ivan Tokin, Ranko Trifković, Rada Đurić i Stevan Piale. Interesovanje dece za knjige izložene u Vulkančić Čitalačkom klubu bilo je više nego očigledno, jer su tokom celog dana prelistavali izložene knjige, a tokom radionice samouvereno iznosili svoja mišljenja i saznanja o pročitanim pričama i informacijama o geografiji, astronomiji, svetskoj kulturi…  

U Eurolab kutku Šta sve mogu kada porastem sa decom su razgovarali glumac Mima Karadžić, voditelj Voja Nedeljković, dr Slađana Gluhović i general Petar Bošković, kojima su deca postavljala mnoštvo pitanja.

U slikarskoj radionici u kojoj se slikalo mirisnim bojama i u kojoj su sva deca mogla da dožive iskustvo slikanja samo uz čulo mirisa, konstantno se tražila stolica više. Mladim kreativcima pridružila se i glumica Katarina Žutić koja iza sebe ima četiri izložbe. Slikarska radionica organizovana je po ugledu na radionice slikara iz Jordana, Suheila Bakaina, zasnovanih na inovativnoj i humanoj metodi dodavanja mirisa u slikarske boje.

Festivalsku atmosferu upotpunila je ponuda osveženja lanca Kafeterija, mini pica popularne picerije Majstor i Margarita i proizvoda od meda, od čije prodaje je deo sredstava takođe usmeren u humanitarnu svrhu Festivala.

Humanitarni festival MIRIS BOJA nastavak je istoimene kampanje tokom koje je, na prvom donatorskom događaju 2022.godine, prikupljeno oko milion dinara za slepu i slabovidu decu iz socijalno ugroženih porodica Škole za decu oštećenog vida “Veljko Ramadanović” iz Zemuna. Novac je usmeren na vaučere za kupovinu robe široke potrošnje, sportsku i opremu za školu, odeću i obuću… Tokom Humanitarnog festivala MIRIS BOJA prikupljen je sličan iznos koji će takođe biti usmeren na ovaj način da bi se podigao kvalitet života dece sa oštećenim vidiom koja žive u socijalno ugroženim porodicama. Iznimno, zbog hitnosti iznos od 100, 000 dinara, usmeren je na lečenje dečaka iz OŠ “Veljko Ramadanović” kojem je neophoda operacija očiju.

Humantirana kampanja MIRIS BOJA, inspirisana je idejom Miroslava Radakovića, autora zbirke priča Miris Boja, koja je dobila naslov po priči inspirisanoj slikarskim radionicama Suheila Bakeina za slepu i slabovidu decu.