Stručni savet udruženja održao sastanak na temu prioriteta za poboljšanje položaja roditelja i prevremeno rođene dece

Uz podršku komanije AstraZeneca 2.decembra održan je sastanak Stručnog saveta Udruženja roditelja prevremeno rođene dece Srbije Mali Div.

Tema sastanka bilo je izdvajanje prioritenih ciljeva Agende za poboljšanje položaja prevremeno rođene dece i njihovih roditelja u Srbiji, koja je usvojena na Konferenciji Ujedinjeni za Male Divove, u novembru 2022.godine, a koju je takođe podržala komanija AstraZeneca.

Agenda za poboljšanje položaja prevremeno rođene dece i njihovih roditelja u Srbiji je u međuvremenu predata Ministarstvu zdravlja Republike Srbije i poslata svim medicinskim ustanovama u Srbiji koje imaju neonatološka odeljenja.

U kontaktu sa zvaničnicima i medicinskim radnicima ukazala se potreba da se iz Agende izdvoje prioritetni ciljevi na koje bi u narednom periodu trebalo fokusirati kako rad Udruženja „Mali Div”, tako i drugih aktera koji se bave ovom oblašću u Srbiji, a podržavaju ciljeve objedinjene u Agendi.

U toku razgovora na sastanku su kao prioriteni ciljevi, između ostalih, izdvojeni: psihološka podrška roditeljima, edukacije zaposlenih koji rade sa prevremeno rođenom decom i zdravstvenih radnika i saradnika širom zemlje, podizanje kapaciteta i kvaliteta perinatološke zaštite u Republici Srbiji, podizanje svesti šire socijalne zajednice o značaju poštovanja različitosti i arhitektonskim barijerama…

dr Danijela Vukićević i Jelena Pešić

Vera Bikicki Ivezić, predsednica Udruženja „Mali Div” naglasila je da je za Udruženje trenutno primarni cilj vraćanje mogućnosti posete roditelja neonatološkim odeljenjima na status pre pandemije korona virusa. To bi omogućilo primenu modernih razvojnih programa i poboljšalo razvojne šanse prevremeno rođene dece. Dogovoreno je da se tim povodom uspostavi kontakt sa Institutom za Javno zdravlje Srbije Batut, s kojim bi Udruženje inače trebalo da ojača saradnju u cilju podrške u toku realizacije ostalih prioritetnih ciljeva Agende.

dr Dejan Milojević

„Što se psihološke podrške roditeljima tiče, kao i edukacije zdravstvenih radnika u pogledu komunikacije sa roditeljima, zahvaljujemo kompaniji AstraZeneca što podržava našu inicijativu izrade priručnika u oblasti medicinske etike i psihologije. Zahvaljujemo se i uvaženom dr Vukašinu Čobeljiću iz Univerzitetske dečje klinike Tiršova, koji je prihvatio da napiše priručnik koji će medicinskim radnicima predstaviti psihološke specifičnosti prevremenog rođenja i prezentovati protokole za način komunikacije sa porodicama prevremeno rođene dece u cilju razvoja njihovih maksimalnih potencijala,” rekla je Vera Bikicki Ivezić.

Kao jedna od važnih aktivnosti Udruženja, s obzirom na aktuelne kampanje prikupljanja donacija za kupovinu medicinske opreme za neonatološke ustanove u Srbiji, apostrofirana je potreba za takozvanim mapiranjem nedostajuće opreme. U tome je već učinjen prvi korak obraćanjem Udruženja Mali Div pomenutim ustanovama sa upitom da o tome izveste Udruženje.

Ana Đenić Astra Zeneka, dr Gordana Sekulović i dr Dunja Civrić

Na sastanku je bilo govora i o načinu unapređenja i podizanja svesti o dostupnim uslugama socijalne zaštite i radnih prava roditelja prevremeno rođene dece. U tom smislu kao važna istaknuta je namera Udruženja da u toku naredne godine uspostavi prvi nacionalni portal koji će nuditi sve informacije od značaja za roditelje i decu sa razvojim teškoćama bez obzira da li su prevremeno rođena ili ne.

Članovi Stručnog saveta Udruženja roditelja prevremeno rođene dece Srbije „Mali Div“ su: dr Danijela Vukićević, dr Gordana Sekulović, dr Goran Vukomanović, dr Dimitrije Nikolić, dr Vukašin Čobeljić, dr Milorad Ljutica, dr Slobodan Spasojević, dr Dejan Milojević, Jelena Pešić Zarić, dr Dunja Civrić i dr Predrag Sazdanović.

Kompletan izveštaj sa sastanka biće dostupan u narednom periodu svim članovima Stručnog saveta sa ciljem da se preciziraju izneti predlozi priritetnih ciljeva iz Agende i formatiraju u takozvani Akcioni plan Agende za poboljšanje položaja prevremeno rođene dece i njihovih roditelja u Srbiji.

Ana Đenić AstraZeneka,dr Gordana Sekulovic, dr Dunja Civrić, Svetlana Preradović i Vera Bikicki-Mali Div, dr Danijela Vukićević,Jelena Pešić, dr Dejan Milojević, dr Vukašin Čobeljić

Na sastanku Stručnog saveta predstavljene su aktvinosti Udruženja realizovane tokom 2023.godine, kao i planovi za 2024.godinu.