Donirani inkubatori Klinici za pedijatriju u Nišu

U Nišu godišnje na svet dođe oko 3500 beba od kojih je 500 rođeno pre vremena. Kompanija Astra Zeneka je u saradnji sa Udruženjem roditelja prevremeno rođene dece Srbije Mali Div, donirala Klinici za pedijatriju u Nišu dva inkubatora. Donacija je vredna više od 2.600.000 dinara i biće od velikog značaja za dalji rad Klinike za pedijatriju koja je medicinski centar za jug Srbije.

Profesor doktor Jelena Vojinović, rukovodilac Klinike za pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu je naglasila važnost ove donacije i objasnila da se na Klinici leče sva prevremeno rođena deca ili deca koja imaju neke zdravstvene probleme po rođenju u ovom delu Srbije. Upravo zbog toga su ovakvi aparati i ovakvog kvaliteta, uz požrtvovanost i stručnost zaposlenih, od neprocenljive važnosti, što i pokazuje visoka stopa preživljavanja.

“Svima nama su ovi mali životi veoma važni i drago mi je što zajedno radimo na rešavanju ovog važnog društvenog, medicinskog i nacionalnog problema”, izjavila je profesor doktor Jelena Vojinović, rukovodilac Klinike za pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Niš.

Direktor kompanije Astra Zeneka za Srbiju, Aleksandar Tripković, naglasio je da su najosetljiviji deo svakog društva deca i istakao da je naročito važno da u trenucima kada su im najpotrebniji inkubatori oni imaju podršku i uslove koji će im olakšati životnu bitku i da će kompanija Astra Zeneka nastojati da i u budućnosti u svom poslovanju nastaviti da neguje društvenu odgovornost i daje doprinos razvoju zdravstvenog sistema.

“Kao jedino nacionalno udruženje koje se bavi ovom problematikom, svesni smo značaja ovakvih projekata koji obezbeđuju tehničke uslove za lečenje i predstavljaju osnob na kome se gradi poverenje u zdravstvani sistem, a istovremeno su i neophodna pomoć roditeljima koji se nađu u ovakvoj situaciji”, rekla je predsednica našeg Udruženja roditelja prevremeno rođene dece Srbije “Mali Div”, Vera Bikicki Ivezić.

Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije “Mali Div” će nastaviti da se bori za donacije i prikupljanje sredstava kako bi se opremilo što više klinika najsavremenijim aparatima i time poboljšao status i pružila veća šansa za kvalitetan život prevremeno rođenim bebama u Srbiji.