Udruženje Mali Div podržalo unapređenje komunikacije medicinskih radnika sa roditeljima

Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije Mali Div podržava predlog ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović da bi u rad ginekoloških ustanova u Srbiji trebalo uvesti praksu savetovanja sa psiholozima i psihijatrima i poziva ministarku da ovaj predlog formalizuje na način koji je u okvirima nadležnosti njenog ministarstva.

Udruženje Mali Div slaže se i sa stavom pojedinih lekara, ginekologa-akušera, anonimno iznetih u napisima o predlogu ministarke prosvete, da je unapređenje komunikacije zdravstvenih radnika i pacijenata neophodno u svim oblastima, posebno kada su u pitanju bolesti sa mogućim fatalnim ishodom, komplikovane operacije ili  roditelji dece sa teškoćama u razvoju.

Svaka 11. beba u Srbiji, odnosno 4,000 godišnje, se rodi prevremeno, a broj prevremeno rođene dece u svetu i Srbiji raste iz godine u godinu zbog sve učestalije prakse vantelesne oplodnje i roditeljstva u kasnijim godinama. Kao Udruženje koje postoji 13 godina, u komunikaciji sa roditeljima uverili smo se da postojanje lekarskog kodeksa nije dovoljno u svakodnevnoj praksi sa porodiljama, bilo da su u pitanju majke prevremeno rođene dece ili terminskih beba. Upravo iz tih razloga, osnovna aktivnost Udruženja Mali Div je pružanje podrške roditeljima i unapređenje komunikacije između medicinskih radnika i roditelja prevremeno rođene dece.

Rezultati ankete u kojoj je učestvovalo preko 500 roditelja iz zatvorene FB grupe Udruženja koja broji preko 10 000 članova, pokazali su da 55,4% roditelja smatra da neposredno posle porođaja nisu dobili dovoljno informacija, dok je 58,6% ukazalo da nisu bili zadovoljni načinom na koji su dobijali informacije o zdravstvenom stanju bebe. Takođe, u vremenu promocije dojenja, 66,3 roditelja, odnosno majki, u ovoj anketi potvrdilo je da nakon porođaja nisu imale pomoć oko uspostavljanja i održavanja laktacije.

Agenda za poboljšanje položaja prevremeno rođene dece i njihovih roditelja u Srbiji, koja je rezultat rada Konferencije “Ujedinjeni za Male Divove” koje je naše udruženje organizovalo 2022. godine, između ostalog bavi se i ovom temom i ukazuje da je u Srbiji neophodno usvajanje odgovarajućih protokola komunikacije zdravstvenih radnika i porodica prevremeno rođene dece, koji će, kroz kontinuiranu edukaciju zdravstvenih radnika, početi da se primenjuju u svim porodilištima i neonatalnim jedinicama. Pored toga, u Agendi je navedeno da je, na dugoročnom planu, Srbiji  neophodna Strategija komunikacije zdravstvenih radnika i porodica prevremeno rođene dece, kao i uvođenje kontinuirane edukacije u ovoj oblasti u obrazovni sistem, to jest nastavni program u srednjim medicinskim školama i na medicinskim fakultetima.

Na konferenciji “Ujedinjeni za Male Divove” učestvovalo je oko 100 medicinskih stručnjaka, predstavnika nacionalnih i institucija Grada Beograda, uglednih pedijatara, psihologa, humanitarnih radnika i predstavnika organizacija i udruženja koja se direktno ili indirektno bave izazovima prevremenog rođenja, a Agendu je potvrdio Stručni savet Udruženja koji čini 11 eminentnih stručnjaka iz oblasti medicine, pre svega ginekologije, pedijatrije i neonatologije, kao i socijalnog rada.

Agenda je predata Ministarstvu zdravlja Republike Srbije i ovom prilikom pozivamo, kako ovo ministarstvo, tako i Ministarstvo prosvete da razmotre i uvaže predloge iznete u ovom dokumentu koji su u njihovoj nadležnosti.

https://www.nedeljnik.rs/unapredjenje-komunikacije-roditelja-i-zdravstvenih-radnika-je-neophodno