Konferencija Ujedinjeni za Male Divove

Udruženje Roditelja prevremeno rođene dece Srbije „Mali Div“, uz podršku projekta „Svako dete je važno“ svetske UniCredit fondacije i UNICEF-a, organizovalo je 10.novembra 2022.godine Konferenciju “Ujedinjeni za Male Divove” – prvu sveobuhvatnu konferenciju na temu izazova, problema i sistemskih rešenja u vezi sa prevremenim rođenjem u Srbiji.

Na ovom događaju, održanom u Konferencijskom centru Envoy u Beogradu okupilo se oko sto medicinskih stručnjaka, predstavnika nacionalnih i institucija Grada Beograda, uglednih pedijatara, psihologa, humanitarnih radnika i predstavnika organizacija i udruženja koja se direktno ili indirektno bave izazovima prevremenog rođenja.

Konferenciju „Ujedinjeni za Male Divove“otvorile su: Darija Kisić, ministarka za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije, Vera Bikicki Ivezić, predsednica Udruženja „Mali Div“, Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, Kalina Kovačević, glumica, majka dve prevremeno rođene devojčice i, online putem, Silke Mader, predsednica Izvršnog odbora i koosnivač Evropske fondacije za brigu o novorođenčadi (EFCNI).

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević

Prof. dr Kisić je navela da se zna da se porodice prevremeno rođene dece nose sa čitavim nizom izazova od prvog dana života svoje dece. “Nadam se da ću, kao resorni ministar, postati nerazdvojni deo ovog tima i da ćemo zajedno rešavati sve probleme,“ rekla je na otvaranju prof. dr Kisić i pred okupljenima potvrdila da će podržati Predlog za izmenu Zakona o radu koji se odnosi na dužinu trajanja porodiljskog odsustva, odnosno odsustva sa rada radi nege deteta, za majke (roditelje) prevremeno rođene dece. koje je Udruženje Mali div tog dana dalo na uvid svim prisutnim gostima.

Program konferencije je bio sproveden kroz tri celine: otvaranje (pozdravnu reč), pet radionica i zatvaranje (završna reč). Radionice su bile posvećene:

  • Periodu boravka prevremeno rođene dece na neonatološkim odeljenjima zdravstvenih ustanova u Srbiji i Institutu za neonatologiju u Beogradu i izazovima koje u tom periodu prolaze porodice, a pre svega majke prevremeno rođene dece
  • Periodu razvoja prevremeno rođene dece do 3. godine i izazovima koje u tom periodu prolaze porodice prevremeno rođene dece
  • Socijalizaciji prevremeno rođene dece kroz život - kroz vrtić, školu, sportske i terapeutske aktivnosti i sveukupnom položaju porodica prevremeno rođene dece na tom putu
  • Osnaživanju roditelja (porodice) tokom perioda prevremenog rođenja, razvoja prevremeno rođene dece i socijalizacije kroz život
  • Vakcinaciji u svrhu sprečavanja posledica RSV virusa

Tokom rada pet radionica konferencije pripremljeni su zaključci koji će biti objedinjeni u Agendu za poboljšanje položaja prevremeno rođene dece i njihovih roditelja u Srbiji. Svrha ove Agende je da poveže, strateški usmeri i sinhronizuje aktivnosti svih aktera koji rade na ovom polju i pruži smernice i podsticaje za kreiranje sistemskih rešenja i javnih politika koje su u skladu sa potrebama prevremeno rođene dece i njihovih porodica, i na taj način doprinese poboljšanju položaja prevremeno rođene dece I njihovih roditelja u Srbiji u narednim godinama.

Udruženje „Mali Div“ se nada da će ova Agenda uticati na kreatore upravljačkih odluka i javnih politika da prepoznaju važnost unapređenja položaja prevremeno dece i njihovih roditelja u Republici Srbiji i ostvarivanja i zaštite njihovih prava. Sve to značajno bi uticalo na unapređenje zakonodavstva i postojeće prakse u ovoj oblasti i doprinelo punom ostvarivanju prava deteta i roditelja, implementaciji zakonskih rešenja i opštem razvoju države i društva.

Učesnicima konferencije podeljena je knjiga “Rođeni pre vremena” Olivere Živaljević , a kraj konferencije obeležio je govor Luke Ivezića, sina predsednice Udruženja Mali Div, Vere Bikicki Ivezić. Kao prevremeno rođenom dečaku, koji sada ima 14 godina, Luki je prognozirano da zbog cerebralne paralize nikada neće hodati. Na kraju Konferencije on je izašao na scenu uz malu pomoć štaka za hod i zahvalio se roditeljima i lekarima koji nisu odustali i koji su mu stvorili šansu da živi  kao svi njegovi vršnjaci.

Pogledajte galeriju slika